joi, 15 martie 2012

Premierul Olandei, Mark Rutte, isi mentine pozitia si refuza sa condamne site-ul xenofob impotriva est-europenilor, in ciuda rezolutiei Parlamentului European

Premierul olandez Mark Rutte a reafirmat joi ca site-ul partidului lui Geert Wilders care cere denuntarea problemelor create de imigrantii din Europa, este "o initiativa de partid", dupa ce deputatii europeni i-au cerut sa condamne acest demers, relateaza AFP.

"Guvernul a subliniat intotdeauna ca site-ul este o initiativa a unui partid politic, PVV", Partidul pentru Libertate al extremei dreapta, precizeaza Mark Rutte, intr-o scrisoare remisa PE.

"Site-ul nu reflecta cu nimic vederile politice ale guvernului in materie de migratie a fortei de munca din Europa Centrala si de Est", subliniaza Rutte in acest text, semnat si de ministrul olandez al Afacerilor Externe.

Guvernul nu "comenteaza masurile partidelor politice", potrivit sursei citate.

Eurodeputatii au votat joi, cu o larga majoriate, rezolutia care condamna site-ul xenofob al partidului PVV
. Documentul condamna aceasta initiativa "rau intentionata" si solicita primului ministru, Mark Rutte, si guvernului de la Haga o delimitare ferma de aceasta actiune si sa investigheze daca ea nu incita la ura si discriminare.

Argumentele Parlamentului European sunt multiple si tin de respectarea valorilor si politicilor fundamentale ale UE, dar si de atitudinea pasiva a guvernului de la Haga fata de aceasta initiativa a partidului lui Gert Wilders.

Parlamentarii europeni considera ca "site-ul PVV incita in mod deschis la discriminare impotriva lucratorilor din Uniunea Europeana proveniti din tarile din Europa Centrala si de Est, creeaza disensiuni intre comunitatile societatii olandeze" si "submineaza libera circulatie a persoanelor si dreptul la nediscriminare, fondat pe Directiva 2004/38/CE si pe articolele relevante din Tratat".

Guvernul olandez, care are nevoie de sprijinul PVV pentru a detine majoritatea parlamentara, a spus in repetate randuri ca nu va condamna initiativa lui Geert Wilders, argumentand ca nu este vorba de un site guvernamental.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu