duminică, 18 martie 2012

Cum functioneaza internetul?

Poate sa para o intrebare destul de mare, dar de fapt bazele de functionare ale internetului sunt destul de simple. Tinand cont de cat de mult timp petrecem online zilnic, nu e rau sa intelegem cum functioneaza aceasta comoditate de baza a vietii moderne si poate chiar sa invatam un truc sau doua pentru a ne optimiza conexiunea la internet. Practic, la nivelul cel mai de baza, aveti nevoie de un calculator si de o modalitate de conectare la o retea, fie prin cablu sau wireless. Cel mai des, e vorba de un modem pe care-l avem acasa si la care se pot conecta mai multi utilizatori. Dar sa incepem cu lucrurile de baza.

-          Internetul e de fapt o retea de calculatoare, iar pentru a putea comunica cu alte calculatoare (de exemplu, Facebook ori Youtube sunt de fapt gazduite de niste calculatoare numite servere), e nevoie de o adresa, asa numitul IP. Fiecare calculator din lume are un IP, care permite conectarea la retele si navigarea pe internet. Aceste IP-uri sunt repartizate de cel care faciliteaza accesul la internet, si pot fi temporare sau definitive. Oricum, in momentul in care sunteti conectat, aveti o adresa proprie, diferita de a oricui altcuiva.

-          Informatia transmisa intre calculatoare e transformata din limbaj alfabetic in impulsuri electrice si transmis spre receptor. Acolo, informatia e reconfigurata si e afisata din nou in mod alfabetic. Capacitatea de a descifra si modifica tipul de impuls e realizat de programe care vin preinstalate cu sistemele de operare standard- Windows, Linux, Mac OS.

-          Orice calculator se poate conecta la internet, indiferent de configuratie. Desigur, ca orice aplicatie, browserele sau chaturile consuma resurse, dar orice sisteme, chiar si calculatoare second hand, sunt foarte capabile sa satisfaca nevoile de conexiune ale userilor simpli. De exemplu, daca doresti doar sa navighezi pe net, sa citesti bloguri, sa asculti muzica sau sa stai pe Facebook, te poti orienta fara probleme spre calculatoare second hand.

Asadar, pe scurt, internetul e o retea foarte vasta de calculatoare, intre care circula enorm de multa informatie. Pentru o experienta cat mai buna pe internet, e nevoie de o viteza de transfer foarte buna- altfel spus, informatia (video, text, audio) sa circule cat mai rapid intre calculatorul tau si cursa si vice versa. Tehnologia de conectare la retele s-a dezvoltat simtitor, iar azi sunt posibile viteze intr-atat de ridicate, incat un film intreg poate fi descarcat in cateva minute. Cele mai comune tipuri de conexiune de mare viteza sunt ADSL si fibra optica, cea din urma fiind la momentul actual cea mai rapida modalitate publica de conexiune. ADSL e, pe de alta parte, cea mai comuna, pentru ca e oferita de operatorii de cablu si beneficiaza si de o calitate si o viteza a transimisiei destul de ridicate. In concluzie, tot ce iti trebuie pentru a te bucura de internet e un computer (poate chiar un calculator sh) si o conexiune stabila (eventual rapida) la internet.   


calculatoare second hand, calculatoare second hand

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu